Förtitt – Final Fantasy: Crystal Chronicles

FFCC logo

Det var längesedan Square Enix släppte ett Final Fantasy-spel till någon av Nintendos konsoler. Bortser man ifrån Final Fantasy: Tactics Advance, som nyligen släpptes till Game Boy Advance, är det hela 10 år sedan Final Fantasy VI (Final Fantasy III i USA) släpptes till Super Nintendo. Men snart är den långa väntan över och den stora frågan lyder, – Lever Final Fantasy: Crystal Chronicles upp till förväntningarna?

En mörk men vacker saga
Final Fantasy: Crystal Chronicles utspelar sig i en mörk och farlig värld. Pesten härjar och hela byar ödeläggs där den farliga epidemin drar fram. Mänsklighetens enda hopp står till heliga kristaller som skyddar mot pesten. Men för att kristallernas kraft ska verka måste de ha Miruladroppar. Dessa finns bara att hitta i de djupaste och farligaste grottorna världen över…

I byn Tilde har de som tur är en heligkristall. Dock har kristallens kraft börjat sina och byn måste nu sända ut någon att finna dessa Miruladroppar. Valet faller på några ungdomar och hela befolkningens existens vilar tungt på deras axlar. Det är nu upp till spelaren att se till att de lyckas med sitt uppdrag!

Flerspelarläge med finess
Något som aldrig förekommit i ett Final Fantasy-spel tidigare är flerspelarläge. Square Enix ändrar dock på detta från och med nu. För i Crystal Chronicles kan man spela flera spelare tillsammans! Detta går till så att huvudspelaren spelar med en ”vanlig” Gamecube kontroll. Medspelarna kontrollerar de andra i sällskapet och detta görs faktiskt med Game Boy Advance som kontroll! Det är dock bara i strider medspelarna kan hjälpa till… Givetvis kan man också spela själv om man känner för det, men man kan fortfarande ha nytta av Game Boy Advance för information som inte syns på TV: n visas istället på Nintendos bärbara kung. Skulle du nu sitta med ett Gamecube men inte äga en Game Boy Advance ska du inte vara ledsen. Crystal Chronicles går också att spelas utan Nintendos lilla konsol, dock är det kul att Square Enix och Nintendo har kommit på någonting fräscht och nyskapande!

Ej turbaserade strider
I Final Fantasy: Crystal Chronicles introducerar Square Enix också ett nytt stridssystem. Förutom flerspelarläget kommer striderna också att utspela sig i realtid. Spelaren kommer dock inte att kunna attackera fienderna regelbundet i en strid utan bara när en speciell mätare laddats upp. Efter en attack kommer mätaren att nollställas och sedan är det upp till spelaren att försvara sig tills mätaren är full igen. Eftersom det inte finns menyer i striderna ställer man in vilka magier, items och specialattacker man vill använda när man trycker på de olika knapparna. Väljer du att, som exempel, lägga magien ”Fire” på knappen Y kommer din karaktär att kasta denna i strid när du trycker Y. Med både flerspelarläget och realtidsbaserade strider ser det ut som att Crystal Chronicles får både ett roligt och spännande stridssystem.

Annorlunda karaktärsdesign och musik
Det är säkert många av er som rynkar på näsan åt karaktärerna i Crystal Chronicles. Vadå, är karaktärerna barn? Vad är det för barnsligdesign? Ånej, nu har Square Enix gjort ett barnspel! – är säkert tre vanliga tankar som uppstår när ni tittar på bilder från spelet. Men jag håller inte med! Karaktärsdesignen är, enligt mig, inte barnslig utan mysig och söt. Man ser också att Square Enix har inspirerats av sina gamla spel Final Fantasy IX och Secret of Mana när det gäller karaktärsdesignen. Grafiken spelet igenom ser väldigt lovande ut med en vacker och smakfull design som förmedlar den mytomspunna världen på ett bra sätt.

För musiken i spelet står Kumi Tanioka som också skrivit musiken i kommande Final Fantasy XI. Själva musiken i Crystal Chronicles skiljer sig ganska mycket ifrån de andra spelen i Final Fantasy-serien men detta kan lätt förklaras då Nobuo Uematsu inte är inblandad i detta projekt. Många vill säkert hellre lyssna på Uematsu än Tanioka men själv tycker jag bara det är skönt med lite omväxling…

Slutord
Men vilka förväntningar ska man ha på Final Fantasy: Crystal Chronicles? I Japan har spelet hyllats av många speltidningar och spelet har hittills sålt mer än vad Square Enix förväntade sig – vilket inte är fy skam. Det som hela tiden också slår mig är Square Enix vilja att tillföra någonting nytt till genren med Crystal Chronicles och det är enligt mig guld värt!

Vill du se mer bilder på spelet ska du klicka här>>!

Källor: www.rpgfan.com, www.squarenet.info, www.consolenetwork.it