Främjar våld i spel våld i samhället?

Världen är ibland en kall och sjuk plats. Vansinnesdåd sker allt oftare över hela världen. Brutala mord, krig etc. Men vems fel är det? Kan det vara allt våld på TV, i TV-spel, eller är frågan mycket mer komplicerad än så? Läs denna artikel och sen kan du rösta i våran omröstning om spelvåld föder verkligt våld.

Nu har det inte varit så mycket i svensk press om detta på ett tag. Men när det var många skolmord i USA med unga massmördare så var detta ämne gigantiskt, speciellt i USA. Man såg rätt snabbt att mördarna ofta spelade spel som Quake, gamla Doom, och nu mera Counter Strike. Direkt utsåg många detta till den direkta och ensamma syndabocken för morden. Föreningar startades i USA där man skulle få bort allt våld från TV och spel under de timmar som barn var vakna. Man ville till och med få igenom en lag som förbjöd våld i TV-spel. Men kan det verkligen vara så enkelt att enbart TV-spel bär skulden?

Vi som spela mycket TV-spel säger nog rätt tveklöst ett rungande “NEJ!”. Vi skrattar nästan åt dem som resonerar att TV-spel är livsfarligt och föder upp mördare efter mördare. För varje nytt seriemord eller massmord så letar alltid polisen och media efter kopplingar till TV-spel. Senast var nog prickskyttemorden i Washington USA. Då var det mycket Counter Strike som hade spelats.

Men nu spelar faktiskt miljoner av människor sådana spel, med detaljerad grafik och blodigt våld. Vi borde vid det här laget redan utrotat oss själva om det var så påverkande att spela sådana spel. Men vi sitter ju här, fullt levandes. Att det är en överdrift att skylla på TV-spelsvåld tycker jag är att ta i, i underkant. Visst, våld i media är säkert en utlösande faktor, det kan jag erkänna. Men detta är bara för sjuka människor som ändå skulle ha “aktiverat” sina våldsdåd på nåt annat om inte de hade spelat TV-spel. Se bara på det brutala mordet på den lilla 5-åringen samma dag som Anna Lind mördades. Mannen som gjorde det fick höra att Anna Lind stuckits ner, han gick och köpte en kniv och stack ner första bästa. Är man inte psykiskt stabil så kan man nog aktiveras av princip vad som helst.

Den faktor TV-spelvåld och annat våld i media kan spela in är att det kan verka avtrubbande. Man kan få en fel uppfattning. Speciellt om man aldrig förstått hur det ligger till från början. Jag tror till exempel att det inte är nyttigt att se överdriver våld i spel eller på TV när man är för ung. Man har då inte fullt utvecklats och har svårt att skilja på vad som är verkligt eller ej. I TV-spel kan man nog lättare se att det är påhittat, men på TV kan det vara svårare. Ser man en kille bli sparkad och slagen i flera minuter utan att ens falla eller blöda så kan man lätt tro att det funkar så. Speciellt om man inte vet annat sen tidigare. Man kanske sen vill prova detta, för att det såg coolt ut, och skadar nån allvarligt. Sånt har faktiskt hänt ett flertal gånger. Förvisso dör inte folk på grund av detta, men det visar på att påverkan finns.

Så visst, mediavåld har viss påverkan. Men om föräldrar ser till att lära barnen i tid, sitta med dem när de spelar och kollar på film etc, då tror jag inte det är sån stor fara. Jag har sett många våldsfilmer, även när jag var för ung för att se dem. Men jag har alltid sett dem med min pappa som hela tiden sagt att “det där skulle han dött av i verkligheten” och liknande. Jag har med andra ord väldigt tidigt hela tiden kunna avgöra vad som är verkligt och inte. Och jag tror de flesta fått veta hur man skiljer på vad som är verkligt eller ej. Vi vet att det inte finns extraliv eller “continues” i verkliga livet.

Syndabockar letar media, och samhället, alltid efter inom allt. Helt otroligt att Anna Lind-mordet inte skylldes på mediavåldet, hade det skett i USA hade det nog garanterat gjort det. Det är enkelt att skylla på mediavåldet, därför gör man det. Men som jag skrivit tidigare så kan vad som helst utlösa en psykiskt instabil människa till våldsdåd. Ta bara ett exempel ur filmen Clockwork Orange (filmen är förvisso helt påhittad men ändå) där huvudpersonen vill slå ner folk när han lyssnar på Mozart. Och klassisk musik som sägs vara å lugnande och ofarlig. Jag säger det igen, jag tror vad som helst kan utlösa dessa våldsdåd. Ingen faktor ensam utan en mängd faktorer samlade. Som vanligt ligger det oftast djupt i barndomen men detta ska jag inte gå in på här.

Sen så läste jag för nån vecka sen i den lokala tidningen, Nerikes Allehanda, att en polis sagt att största orsaken till att ungdomsvåldet gått ner den senaste tiden är att barnen nu sitter inne och spelar TV-spel istället för att flänga runt på stan. Vi kanske är skyldiga TV-spelen lika mycket som vi kan skylla på dem?

Jag vill avsluta med tre saker. Dels vill jag att ni röstar i våran omröstning på sajten angående detta. Sen så avslutar jag med ett bra citat och sist en mycket bra länk för er som vill läsa mer om detta ämne, eller som vill ha info till ett skolarbete.

“Att hela tiden utse våldsamma TV-spel som syndabock som den primära utlösande faktorn i de senaste skolmorden är en enorm förenkling av det komplexa problem som ungdomsvåld faktiskt är.”
– Av Dr. Kathryn Wright 2000-06-10 (fritt översatt av mig)
http://www.womengamers.com/articles/gameviolence1.html

Fler länkar till spaltmeter efter spaltmeter av fakta, diskussioner och forskning (mycket på engelska): http://www.spelforskning.just.nu/