Grattis FFU – 15 år, här är din present!

1997-11-17, ett för många speciellt datum, men kanske lite extra speciellt för mig. Det var nämligen då FF7 lanserades i Europa, och jag med den dator min nu bortgångna far köpt in till familjen smått började att göra hemsidor. Den första hemsidan jag gjorde var “Min FF7-sida”, fult designad i Microsoft Word och upplagd på nätet strax efter releasen av FF7.

Jag spelade spelet dygnet runt. Somnade i en sacko-säck framför TVn. Vaknade, fortsatte spela. Det var en väldigt speciell tid. En magi. En genuin kärlek till TV-spel och Final Fantasy. Tyvärr en kärlek som för min del dog ut med åren.

2012-11-17 var det datum FFU fyllde 15-åring. Jag kan inte riktigt begripa att sajten hunnit bli så gammal. Det måste ju betyda att jag är gammal! Många fina år tillsammans har vi haft, även om jag hoppade av sajten runt 2007 för att satsa på annat.

Till jubileumet tänkte jag därför lansera en hemlighet – en helt ny design av någon av våra många spelsajter. Nämligen för det spel som startade allt. Det spel som är anledningen till att FFU skapades. Som är anledningen till att jag mött så många väldigt härliga människor på communityn, varav flera blivit vänner för livet. FFU är också en stor anledning till att jag fått alla de jobb inom webb som jag haft genom åren. Men mycket på FFU byggdes för 10 år sedan, och under den tiden har webben utvecklats enormt! Så förbättringspotentialen på i princip alla våra spelsajter var för stor för att kunna låta bli att ta tag i seriöst.

Som en hyllning till 15 riktigt fina år, som fortsätter att ge, så lanserar jag därför – nu ett halvår försenat – en helt ny FF7-sajt! Jag hann inte färdigt till födelsedagen då jag bara jobbat med den några timmar i veckan. Men det viktiga med denna design var inte att hålla deadline, utan att få det riktigt bra.

Gamla FF7-sajten

Designprocessen startade redan för tre år sedan då jag bodde i Nya Zeeland. Jag glömde bort projektet men återupptog det drygt ett år senare, då i Oslo. Man kan säga att denna design rest runt en del. Men även denna gång släppte jag den rätt fort.

När jag upptäckte att 15-årsjubileet närmade sig så tog jag äntligen tag i designen seriöst och la mer tid på den. Jag tog hjälp av gamla webbkollegor samt FFU:are så som Jimmy (Xeald), Anders (StarZander), och Sebastian (Sir Seb) att bolla idéer med. När designen väl var spikad så planerade jag den nya arkitekturen för allt innehåll i WordPress publiceringssystem. Sen programmerades allt, och Jimmy (epaaj) hjälpte mig att skriva en bot (automatisk kod) som hämtade all text från förra FF7-sajten, tvättade rent den från gammal kod, och skjutsade in allt i WordPress.

Sen spenderade jag ett par månader att finjustera på allt från design, till kod, till innehåll och sökmotoroptimalisering. Vissa sidor har helt tagits bort, andra har lagts till, somliga texter har skrivits om, andra har raderats, och på vissa ställen har helt ny text skapats. Väldigt mycket tanke ligger bakom själva strukturen på allt innehåll, alltså hur sidorna placerats i menyn, och hur innehållet sedan presenteras på dem. I absolut fokus har hela tiden innehållet varit, och enkelheten att finna det man söker utan att missa något viktigt.

Twitter och vår Facebook-sida har jag smått hintat om denna uppdatering i flera veckor. Och nu äntligen är tiden mogen att lansera en ny fräsch och översiktlig guide till FF7 – troligtvis världens modernaste FF7-sajt! Surfa gärna in på den med din mobil, fullt stöd har getts så att du kan kolla upp allt vart du än är. Missa inte heller vårt inbyggda sök.

Så, grattis på 15,5-årsdagen FFU! Final Fantasy VII Universe!

Jag hoppas ni alla gillar den nya FFU-stilen, för planer finns på att uppgradera fler av våra gamla utdaterade spelsajter (nej, tyvärr är inte communityn en av dem). Och är du en av dem som alltid velat ge tillbaka till FFU så finns nu chansen att hjälpa oss med denna process.