Nya nyhetssajten – allt nytt

Mycket nytt kom upp på FFU inatt. Därför har jag ibland kallat det hela för FFU version 2 även om det från början bara var Nyhetssajten som skulle få sig en ny version. Och med så mycket nytt så kan det vara svårt att veta vad som är nytt.

Det synbara

Det ni kan se är nytt (ny design, nya sidor etc) är bara en liten del bakom allt jobb. Men eftersom detta är det enda ni lär märka så tar jag upp det först.

Överst på alla våra sidor har vi nåt kallat TopNav. Där finns formulär för att logga in samt länkar till alla våra sidor. Den är nu ny för alla sidor. Enklare att ta sig till våra olika sidor samt tydligare var ledorden då den skapades. Förra versionen var nummer tre, nu är det version fem eftersom vi hade en version fyra men den skrotades efter några veckors testande. Här nedan en bild på hur det såg ut förut, för er som är nya eller har dåligt minne.

En finess ni inte får missa är snabbtangenterna. Om du är inloggad och trycker Alt + C så kommer du direkt till chatten. Alt + M tar dig till din mogbox. Vila musen över de övriga länkarna för att se deras genvägar.

Längst ner på alla sidor har det förut varit blandat innehåll beroende på sidan. Det kan ha varit en copyright-text, lite länkar, reklam, eller ingenting. Nu har allt detta tagits bort så att alla sidor kan ha sama uppsättning länkar. Denna del kallar vi lagom finurligt för EndNav. Med denna på plats så får FFU ännu mer ett enhetligt utseende.

Nyhetssajten

Nyhetssajten har fått sig en radikal omdesign, vilket kan kännas ovant för många. Det är användarvänlighet och mycket luft och ljus som varit fokus. Detta är i princip raka motsatsen till vår förra design där allt var intryckt på en liten yta och det fanns många små detaljer. Visst, det är roligt och snyggt, men man blir rätt förvirrad första gången man kommer till en sån sida. För att minska på tiden ni får vänta tills sidan laddats så har vi rätt rejält minskat ner på antalet bilder och ikoner.

Till nya funktioner hör vårat helt omkodade omröstningssystem. Nyheterna med det är att det är snabbare, har möjlighet för slutdatum, och i princip oändligt med olika svarsalternativ. De gamla frågorna från det förra systemet kanske flyttas över sen, vi får se. Nytt är även kommenteringssystemet som nu inte längre ligger i forumet utan har sin egna plats. Det tar mindre plats, och är snabbare. Det har även ett eget anmälningssystem som är riktigt bra. Inte heller här har vi bestämt om gamla kommentarer ska flyttas över.

Lite annat nytt är förnyade “Om oss”-texter. T.ex. har vi mer bakgrundshistoria om sajten, information för de som inte vet vad FF är, förbättrad statistik så man kan se föregående månader, med mera. Vi har även våran sida med uppdateringar. Där samlas alla våra sidors uppdateringar och man kan filtrera dem lite hur som helst. Detta innebär även att alla våra sidor kan länka till fler uppdateringar än bara de 3-4 som syns just då. Vi har nu även en sitemap där ni kan se alla våra sidor och hur de är organiserade. Detta ger en mycket bra överblick på våran bredd, kanske hittar ni nån sida ni inte visste vi hade!

En sista viktig detalj är att nyheterna inte längre ligger i någon /news/-mapp utan direkt i roten på FFU. Man skriver alltså bara in www.ffuniverse.nu och får då fram nyheterna. Det fick man förut med men då var det en sluss som skickade en till /news/-mappen.

Uppdaterade FF-sajter, och nya sajter

Final Fantasy I- och Final Fantasy II-sajterna har uppdaterats ordentligt. Med nya Nyhetssajten så gjorde jag så att designen enkelt kan användas av vilken annan sida som helst. Så det är den designen dessa sidor fått. Den är så klart lite annorlunda, med egen navigering och egna så kallade “Header”-bilder. Men för att inte göra det enkelt för mig så stannade jag inte vid omdesignen utan la upp en massa nytt material. T.ex. fick båda sajterna en bossida, bildsida och en sida med saker att ladda hem. Det finns även en mängd annan ny information där så kolla gärna runt lite.

Våran FF-shop har legat död på Communityn rätt länge. Nu skapade jag en helt egen mapp och sajt åt den. Även den har den nya designen. Dock inget nytt innehåll, ännu. Support och Vanliga Frågor fick samma behandling, nya designen och egen mapp. Detta för att bättre få fokus på dessa avdelningar på FFU.

Under ytan

För att ta det riktigt enkelt så har precis all kod på de uppdaterade sidorna skrivits om från grunden. Förut kodade jag sidor i HTML (den kod ni ser). Men nu böt jag till den nya generationens HTML som heter XHTML. Det innebär stora förbättringar som att det dras mycket mindre bandbredd, sidan blir mycket enklare att uppdatera, den funkar bättre i olika webbläsare, och så klart följer den senaste standarden. Gällande koden ni inte kan se, serverkoden, så kodades de uppdaterade sidorna förut i ASP. Nu är de kodade i den nya generationens ASP: ASP.NET med språket C#. Det innebär snabbare sidor, enklare uppdateringar, mindre kod, och en mängd annat tekniskt skoj.

Utöver koder så har jag nästan helt gjort om FFUs filsystem. Filer som alla sidor använder ligger i en speciell mapp för detta. Reklamen ligger i en egen mapp, ikoner likaså. Dessa förändringar gjordes för att få lite ordning på FFU som förut bara la sina filer där det fanns plats. Det blir nu enklare att hålla koll på och bli av med dubbla filer, filer som ej används, lägga upp ny grafik, med mera. Det blir också enklare att lägga till och uppdatera sajter då de använder samma system.