Släng farliga explorer, byt till firefox!

Get Firefox!

MicroSoft Internet Explorer (MSIE) har länge varit störst på webben ända sedan Netscape typ lades ner. Men webbläsaren Mozilla växte fram under åren. Det är en mycket bra webbläsare och det är på dess kärna som Mozilla Firefox (FF) växt fram. Det är Mozilla organisationen som utvecklar den med målet att erbjuda ett snabbt, enkelt och säkert alternativ till MSIE.

Get Firefox! Så vad är det som är så annorlunda med Firefox då?
Liten och enkel installation: Installationsfilen är knappt 5MB. När man laddat hem den så kommer Firefox automatiskt att importera lösenord, inskrivna formulärtexter, cookies och bokmärken. Du behöver alltså inte lyfta ett finger och du kan sen fortsätta Firefox precis som du använde MSIE! Du kan fortsätta att köra MSIE efteråt, till och med använda båda samtidigt.

Säkerhet! Mozilla (utvecklarna) betalar folk som hittar buggar och släpper oftast en fix på buggar och säkerhetshål redan dagen efter, om inte tidigare! Som de flesta vet så låter Microsoft sin webbläsare vara och uppdaterar bara akuta säkerhetsproblem max en gång i månaden. Visst du kanske har brandvägg, antivirus och Service Pack 2, men det räcker inte! Firefox stoppar dessutom alla popups (men inte de du själv vill få upp).

Tabbar: Man surfar med tabbar istället för fönster. Alltså i verktygsfältet längst ner i windows så visas bara en Firefox även om du har 20 olika sajter och surfar på. Man byter enkelt mellan dessa tabbar och stänger dem när man vill. Väldigt smidigt då man vant sig. Vill man inte använda dem så behöver man inte. Firefox är faktiskt extremt anpassningsbart, du kan ställa in det mesta så att webbläsaren funkar mer som MSIE (tills du vant dig).

Get Firefox! Extremt snabb!: Webbläsaren använder världens snabbaste renderingsmotor av webbsidor. Det innebär att Firefox visar dina webbsidor snabbare än MSIE, även om du har modem. Tid är pengar, så varför slösa?

Enkelt att söka: Du har även en liten sökruta från Google högst upp. Skriv det du vill söka efter där så får du direkt svar, utan att behöva gå till google.se först! Du kan även använda tangentbordet för att hitta länkar på en sida. Skriver du till exempel “klicka” så markeras första länken med den texten. Oerhört smidigt då man vant sig. Och med Ctrl + F kan man utföra en klassisk sökning på en sida, efter valfri text. Men nu kommer ingen ful ruta upp och blockerar hela skärmen utan ett litet fält dyker upp längst ner så att du inte missar nåt.

Extra funktioner: Använder du dig av RSS-tjänster, till exempel FFUs uppdateringar och nyheter, då ska du veta att Firefox har detta inbyggt! Alltså behöver du inga extra program för dina RSS-prenumerationer.
Sen kan du enkelt installera extra funktioner med så kallade insticks-program (extensions). Det finns flera hundra olika, till exempel musrörelser där man håller in höger musknapp och rör musen åt vänster för att gå bak ett steg (som i Opera). Fler exempel är automatisk koll av bokmärken så att de är aktuella, post-it-funktion och oändligt mycket mer! Du kan även enkelt ändra designen på hela Firefox via så kallade Teman (Themes).

Get Firefox! Glömde nämna att webbläsaren är helt gratis! Och den finns även för Linux och Mac!

Några argument som vissa MSIE-användare har emot Firefox:
Det är krångligt att byta! – Installationsfilen laddas snabbt hem och flyttar sen över all viktig information från den/de webbläsare du kör nu.
Alla sidor ser skumma ut! – Nej då, nästan alla sidor visas likadant. Och detta är föresten inte Firefoxs fel utan MSIE som stödjer massa konstigheter som inte ens är standard. FFU stödjer Firefox till 99,9% och nästan alla stora webbplatser med. Stöter du på en sajt som inte visas bra i Firefox så maila ägaren och be denne att skärpa sig och koda lite bättre eftersom du inte är ensam som Firefox-användare!
Det finns ju buggar och luckor i Firefox med! – Ja men inte i närheten av så många som i MSIE. Och Mozilla fixar felen omedelbart istället för att vänta som Microsoft gör.
Jag provade förut men det va inget bra. – Firefox har nyligen nått 1.0, alltså lämnat Beta-stadiet. Nuvarande release är förvisso bara en förtitt men snart kommer den skarpa versionen. Det har hänt mängder med nya saker för varje uppdatering så du borde definitivt ge denna webbläsare en dag, eller två.

När du sen lärt dig använda Firefox så kommer du i princip garanterat att älska denna webbläsare. Då kan du hjälpa till och stödja Firefox genom att berätta hur bra den är för alla du känner. Du är inte ensam, bland annat flera stora och respekterade tidningar i världen rekommenderar Firefox som webbläsare, och webbläsaren har flera miljoner användare.

Källor: www.getfirefox.com