Uppgradering av FFUniverse databas

Förra veckan fick jag ett mail från sitens grundare Bobby Westberg, där han berättade att vår databas behövde uppgraderas.
I och med detta, behövde en backup göras av all info som ligger på den, däribland alla inlägg i forumet, alla mogmails och viktigast av allt – alla användare.

När en backup görs får ingenting ske på sidan, då varje inlogg, skrivna inlägg och så vidare skrivs som nya rader i databasen och detta skulle störa skapandet av vår viktiga backup. Därför valde vi att stänga ner sidan temporärt för att kunna arbeta ostört.

Tanken var från början att Bobby skulle göra detta från Nya Zeeland där han just nu befinner sig. Men på grund av taskig uppkoppling, skulle denna ta timmar att ladda hem. Så när jag kollade min epost i förmiddags, hade jag fått ett mail där han bad mig att även jag skulle ladda hem backupen. Sagt och gjort så hade jag den hemma på min dator efter bara ett par minuter.

Med backupen väl hemma kunde Bobby då kontakta vårt webbhotell så de kunde dra igång uppgraderingen. Denna uppgradering gick även den mycket fort och snabbt kunde vi börja ladda upp vår backup.

När fyra av fem filer var uppladdade, återstod bara den största – filen med alla foruminlägg och alla mogmails. Där fick vi problem.
Den var alldeles för stor för att laddas tillbaka upp och för att åtgärda detta fick jag öppna den i Notepad++ (en tyngre version av vanliga Anteckningar) och splitta den i två mindre delar. Tänk er själva ett worddokument på 60 megabyte. Upp mot 150 000 rader.

Detta var en process som till slut gick bra. Siten är nu igång igen och det är bara att fortsätta tuta och köra med den glöd vi har på vår sida och community.