image/svg+xml Ta mig upp
Project Athia – PlayStation 5

Project Athia – PlayStation 5

PlayStation 5

Igår kväll hade så äntligen Sony sin stora PlayStation 5-avslöjning, online. Över 1.6 miljoner (då jag kollade) människor såg den live och många stora spel avslöjades, allt från kära återseenden till helt nya spel.

Project Athia (arbetstitel)

Från Square Enix fick vi ett helt nytt projekt, tidigare okänt – Project Athia. Vi vet inte vad spelet går ut på men det ser så klart helt otroligt ut. Square Enix betonar att namnet “Project Athia” är en arbetstitel, alltså en titel som bara används under utvecklingen men inte kommer vara namnet när spelet lanseras. Så det är fortfarande möjligt att detta kan vara det första vi ser av Final Fantasy XVI (FF16), eller också något helt annat.

Luminous Engine tillbaka

Spelet är utvecklat av Luminous Productions (ägd av Square Enix) och byggt på Luminous Engine – den egenutvecklade spelmotor som föddes under utvecklingen av FF15.

Vad handlar Project Athia om?

Spelet visar upp flera olika styrkor med PS5, som en extremt detaljerad och gigantisk spelvärld med verklighetstroget ljus, eld, moln, gräs, med mera.

Vi ser bara en ensam hjältinna, som rör sig runt i en medeltida värld fylld av drakar och monster, på sina fötter har hon moderna skor – något som i samband med texten i trailern får en att tro att hon lever i modern tid men på något sätt teleporterats in i denna fantasivärld.

FF15-kopplingen?

I en sekund får vi se hjältinnan stå och se ut över några moln som döljer ett landskap under. Flera har sett att upp av molnen sticker några bågar och taggiga klippor som liknar väldigt på landskapet i FF15, blir detta ett spel som utspelas i samma värld, bara senare?

När släpps det?

Vi vet ännu inte när Project Athia släpps. Men PlayStation 5 släpps runt juletid i år, 2020. Vi vet inte vad PS5 kommer kosta, men den ska komma i två versioner – en med och en utan blue-ray-läsare.

Trailer

Se den första Athia-trailern här: