image/svg+xml Ta mig upp

Final Fantasy – aldrig så populärt som nu?

– Spelar du konsolspel?
– Ja, såklart man gör.
– Har du hört talas om Final Fantasy?
– Ja, det är ju ett utav de bästa RPG som gjorts, du?
– Haha, jag med, det är underbara spel. Vilket är ditt favorit FF?
– FFVII, ditt då?
– FFIX
– oh, det är väldigt mysigt spel!

Det känns som om vart jag än går så kommer den här konversationen upp. Det är nästan lite skrämmande hur många som känner till Final Fantasy idag. Om jag hade frågat någon, vem som helst, vilket Final Fantasy de spelade för några år sedan hade de flesta nog sett på mig med en icke förstående min ”Final Fantasy, vad är det?”

Final Fantasy verkar aldrig ha varit så stort som det är nu. Förr i tiden så fick man vara tacksam över om någon ens visste vad Final Fantasy. Idag så råder snarare det motsatta, speciellt om man spelar konsolspel. Det är snarare konstigt att inte testat och ännu mer om man inte hört talas om Final Fantasy. Det är nästan lika illa som att för några år sedan inte veta vilka Mario och Luigi var.

Men om Final Fantasy har blivit ett sådant populärt spel, varför har sidor som vårt kära ffuniverse blivit allt mer tomma och forumen uppdaterade allt långsammare? Varför är FFuniverse överhuvudtaget den enda Final Fantasy fansidan kvar på svenska överhuvudtaget?

Jag kan börja med att berätta varför jag tror att Final Fantasy blivit så stort på senaste tiden.

För det första så har hela konsolspelbranschen ökat enorm. Branschen når människor idag som för 5 år sedan inte ens skulle ha kunnat tänka sig att röra en konsol. Idag så spelar inte bara de inbitna nördarna utan även vanliga personer som förut tyckte att sådant var främmande och oförståeligt. Hela japanboomen har även varit regerande i flera år snart vilket inte exakt minskat intresset för Final Fantasy.

Men det räcker egentligen inte som förklaring, varför har då t.ex. Mana serien inte fått ett lika stort genomslag här hemma? Serien har definitivt det som krävs för att man skall bli förälskad i den. Final Fantasy är visserligen Final Fantasy. Men FFXII är inte som FF IX var för mig. FFXII spelade jag för storpolitiska intriger och FFIX för humorn och karaktärerna. Så varför har just Final Fantasy serien blivit så populär trots att alla spel skiljer sig så enormt åt? Inte ens huvuddragen av ett traditionellt Final Fantasy kan jag skymta i FFXII då spelet liknar mer Tactics än orginialspelen.

Jag tror att det finns två skäl till, dels att de senaste nya spelen har fått enormt mycket kommersiell reklam och lever mycket på forna spels storhet.

Det andra ordet är – kult.

Final Fantasy serien har alltid varit kult, speciellt FFVII. Men tills nyligen har detta bara gällt i vissa kretsar. Nu plötsligt har kultstatusen flyttat sig från dessa relativt stängda kretsar ut till hela spelbranschen eller till och med lite utanför. När en sak har fått sin kultstatus så känner alla plötsligt till det även om man kanske inte riktigt vet vad det specifikt är. Jag vet inte riktigt exakt när det hände, men det hände ganska nyligen. Lite sådär förrädiskt som när man upptäcker att godispåsen tagit slut utan att man förstår hur det egentligen gick till.

Gamla Final Fantasy fans har diskuterat sig till döds angående ryktena i FFVII emedan de nya dels inte vill ta upp sådana genomdiskuterade ämnen dels kanske inte har den enormt stora hängivenheten för spelen. Just hängivenhet tycker jag ofta karakteriserar gamla Final Fantasy spelare enligt min erfarenhet. Det känns inte som om spelare längre upptäcker Final Fantasy med samma nyfikenhet och hänförelse utan snarare spelar spelen för att det blivit ett måste.

Missförstå mig inte, jag tycker att det är sjukt kul som den inbitne FF fan jag är att det har kommit mycket nya spelare på senaste tiden. Jag har en barnslig förtjusning för FFuniverse annars skulle jag inte vara skribent här.

FFuniverse har alltid varit den svenska Final Fantasy sidan som har hållt högst kvalité enligt mig. Det är nog därför den har överlevt genom dessa krisår alla FF hemsidor i Sverige verkar ha upplevt. Resten av hemsidorna verkar helt enkelt ha försvunnit p.g.a. bristen på nytt intresse eller extremt långsamma uppdateringar. Det kusliga är att även FFuniverse håller på att bli ett spöke av sitt forna jag. Detta syndrom som hela FF kulturen verkar drabbad av, att de riktigt gamla medlemmarna orkar inte hålla igång allt emedan de nya är för oengagerade.

Svaret på gåtan angående varför FF kulturen ser ut som den gör idag tror jag lyder lite ungefär såhär:

– Men, åh jag älskar FFVII också, speciellt den där scenen då Tifa och Cloud pratar på det där berget utanför deras flygskepp, det är en sådan tragisk mysig stund.
– Njaa, jag vet inte riktigt vart du menar, har faktiskt inte spelat spelet, men jag tycker att det verkar coolt och Sephiroth, det är väl så han heter? Han är så grym med sitt svärd och allt.

Kultstatus har både sina för och nackdelar.