image/svg+xml Ta mig upp

Konsolkriget 2006 – vem vinner?

header

Xbox 360 släpps redan 2005 men de andra kommer först 2006. Så därför utnämner jag detta till ett krig år 2006. Artikelns syfte är att utröna vilken konsol som kan tänkas vinna “kriget”. På vägen kommer konsolerna att dissekeras och granskas under lupp. Tänk dock på att artikeln bygger på vad företagen själva sagt och detta kan skilja sig från den slutliga produkten. Och Nintendo Revolution vet vi än så länge väldigt lite om. För den otålige finns en lista med snabba poäng mot slutet av artikeln.

Enligt våran omröstning i frågan så tror en överväldigande majoritet på att PlayStation 3 tar hem segern. Detta beror högst troligen på att det är PlayStation-fanboys som håller till på FFU och detta för att våran älskade Final Fantasy-serien huserar på konsolen sen 1997.

Kombattanterna

X360

Vad är då styrkorna hos respektive monstermaskin? Microsoft var först med att visa upp sin Xbox 360. Den har en IBM PowerPC-processor med tre kärnor på vardera 3,2 GHz. Grafiken står ATI för. Som klara styrkor har konsolen, som sin föregångare, ett starkt online-stöd. Man har även satsat hårt på att göra utvecklingsförhållandena mer mänskliga, t.ex. genom att tillhandahålla kraftfulla och enkla utvecklingsverktyg. Det sägs även att de skruvat ner prestandan lite på X360 så att utvecklarna slipper köpa nya datorer för mångmiljonbelopp. Priset för konsolen väntas bli strax över 2000 kronor, och den släpps först av alla, innan jul. Gällande Square Enix så kommer Final Fantasy XI tidigt till konsolen. Gällande Mistwalker så kommer båda deras spel enbart till X360: Lost Odyssey och Blue Dragon.

PS3

Våren 2006 är tiden då kriget startar, för då släpps PlayStation 3. PS3 kan skryta med sin Cell-processor med hela sju kärnor som var och en klämmer ur sig 3.2 GHz och därmed mångdubbelt sopar mattan med dagens fetaste datorer. Den ska användas i många andra tillämpningar än PS3. Grafikchippet står Nvidia för där de introducerar flera nya spännande tekniker. Dessa två chip tillsammans kan utföra dubbelt så många beräkningar per sekund som X360. Spelutbudet till PS3 ser riktigt lovande ut, speciellt med tanke på Final Fantasy XIII. Lagringsmediet för konsolen blir Blue-Ray, som klarar upp emot 100 GB data i fyra lager, ungefär tiodubbelt mot dagens DVD.

NR

Slutligen har vi Nintendo Revolution, som vi vet ytterst lite om tyvärr. Det Nintendo visat upp var en tidig prototyp och man ville ha synpunkter på hur den ska se ut. Till julen ska vi få se den färdiga prototypen, och få veta alla tekniska detaljer. Som till GC så står ATI för grafikchippet med två kärnor, och IBM för processorn med fyra kärnor på 2,5 GHz vardera. Med spel som Mario, Zelda, Final Fantasy Crystal Chronicles 2, och många andra så är det en attraktiv konsol. Ett fokus för Nintendo är, likt Microsoft, att förenkla för utvecklarna, men även att förenkla för de som aldrig spelat spel förut. Det unika med Revolution blir ryktet om att deras kontroller blir gyro-känsliga. Alltså du kan styra saker genom att luta på kontrollen. Sen ska man kunna ladda hem alla gamla spel från NES, SNES och N64! Detta får mitt hjärta att slå trippelvolter eftersom jag så väl minns den lilla gråa lådan NES. Oerhört många av alla dagens största spelserier föddes där: Final Fantasy, Dragon Quest, Mario, Zelda, Metroid, Metal Gear, Megaman och många fler!

Alla konsolerna kommer att stödja HDtv – High Definition TV – som möjliggör upplösningar på upp emot 2000 pixlar i bredd, alltså som dagens monsterskärmar till datorn. Dock krävs en TV med stöd för detta först – Sony, mfl, som gör sådana jublar. Alla kommer ha trådlösa kontroller, PS3 stoltserar med stöd för hela sju stycken via Bluetooth.

Historia

Det förra kriget slutade med att Sega lämnade konsolmarknaden och började satsa allt på spel. Sony med PlayStation 2 stod som vinnare. Nykomlingen Xbox fick det svårt trots att konsolen prisdumpades till enorm förlust för Microsoft. GameCube togs emot hyfsat väl, extra väl i Japan där Xbox inte lyckades alls. PS2 knöt till sig många fler stora spelutvecklare. Men även GameCube har fått många unika spel, likaså Xbox även om antalet är färre. Xbox sa att man förlorade kriget eftersom PS2 var först, och detta ska inte få hända igen. Nintendo är inte lika galna på tekniska specifikationer eller datum utan koncentrerar sig på att göra bra spel.

Vinnaren

Så hur kommer detta krig att sluta? Det är extremt svårt att avgöra, jag måste nog säga att det blir oavgjort. X360 släpps först, och innan julhandeln. De kommer få två enorma RPG från Mistwalker. Många utvecklare vill ge ut spel direkt till den senaste konsolen som för övrigt lätt besegrar alla dåvarande konsoler på marknaden, prestandamässigt. Man har även mycket större utvecklarstöd än förut, speciellt i Japan. När PlayStation 3 sen släpps så snackas det om att den kommer gå loss på 4500 kronor, och samtidigt släpper Microsoft Halo 3. Då ser man att oerhört mycket talar för X360 trots att PS3 är dubbelt så stark.

Fördelen för PS3 är alla välkända spelserier konsolen har för sig själv. Självklart talar också den enorma kraften för konsolen. Sen är PS2 den största konsolen nu vilket ger den fördel eftersom många byter till företagets nästa konsol om man är nöjd med deras tidigare. Vi får inte heller glömma Final Fantasy-serien, som säkert fick många av er att köpa en PlayStation 2 istället för en Xbox eller GameCube.

Revolution kommer att släppas sist, då har de flesta lite pengar över till en ny konsol, och har en mängd spel till sin PS3 eller X360. Men om det bara kostar 70% att utveckla ett spel till Revolution kontra PS3 så kommer utvecklarna välja Revolution även om den har färre användare. Och spelarna vill ha spel, så de lockas då att byta. Sen att de erbjuder gamla spelklassiker gratis eller till ett lågt pris är en enorm fördel där de andra konsolerna tvingar en till dyra spelköp. Revolution ska också vara mycket enklare att börja spela, även för de som aldrig spelat förut. Man kan då nå en helt ny målgrupp och därmed öka försäljningen. Revolution kan dock förlora om den släpps för nära kraftfulla PS3 (om nu inte Revolution blir starkare) eftersom få har råd med två konsoler samtidigt.

Så alla är faktiskt vinnare, ingen är någon given förlorare. Möjligen att spelarna är förlorarna, eftersom vi tvingas välja mellan tre konsoler, eller skaffa alla. Fördelen är då att man kan köpa vilken konsol som helst och vara säker på att få en vinnare, och grymt bra spel. Samtidigt kommer konkurrensen att bli hård vilket leder till prispress. Jag tror många kommer att köpa fler än bara en konsol, kanske alla om priset blir bra. En grej att fundera på är att när Revolution kommer så är X360 “gammal”. Frågan är då om nästa Xbox kommer ut redan tre år senare. Blir ju lite tråkigt att byta hårdvara så ofta. Det har ju varit konsolens styrka – en fast teknisk plattform som inte byts ut allt för ofta.

FFUniverse val

Hur FFUs besökare kommer att göra är inte så svårt att säga för vi följer FF-serien mer eller mindre blint. De flesta vill nog ha FFXIII så det blir en PS3. Sen har de flesta en PS2 sen innan och gillar den och dess spel. Samtidigt har vi Mistwalkers spel till X360 som säkerligen kommer att sälja den konsolen ordentligt. Troligen blir det så att man skaffar båda. Angående Revolution så hänger det mycket på när den släpps och vilka FF-spel den får. Tror dock de flesta kommer att skaffa en sån med. Svårigheten blir helt klart att få råd med hela kalaset.

Poäng

När ni läser nedanstående poäng, och hela artikeln med för den delen, så bör ni tänka på att jag är lite av en PlayStation-fanboy, och har en lite negativ inställning till allt Microsoft spottar ur sig. Men jag har ansträngt mig hårt i denna artikel för att se bortom detta, som ni säkert märkt i min slutsats. Gällande poängen så var det väldigt svårt att välja ut bra saker att ge poäng för. Vissa punkter väger tyngre än andra och vissa var svåra att avgöra, speciellt eftersom vi vet så lite om Revolution.

Microsoft Xbox 360 (X360)
Sony PlayStation 3 (PS3)
Nintendo Revolution (NR)
Erfarenhet:123Av konsol- och spelutveckling.
Antal spel:132Vid release.
Innovation:213Nyskapande funktioner och spel.
Onlinestöd:321
Prestanda:232Omöjligt att bedömma NR korrekt
FF-faktor:231Bonuspoäng till X360 för Mistwalker-spelen.
Kostnad:313
Release:321
Summa:171716

Vadå många kärnor?

Jag avslutar med att lite halvtekniskt försöka förklara fördelen med flera kärnor i en processor. En vanlig processor kan bara göra en sak i taget, men den gör det extremt snabbt. Hur snabbt styrs av klockfrekvensen som mäts i Hertz – Hz. En Hz är en klockpuls och 3,2 GHz är alltså 3,2 miljarder såna pulser – per sekund. Har processorn flera kärnor så kan den utföra flera beräkningar samtidigt. Så sju processorer på 3,2 GHz var kan teoretiskt utföra över 20 miljarder beräkningar per sekund. Nackdelen är att det blir svårare att programmera spel som utnyttjar detta fullt ut. Men det är fullt möjligt att t.ex. låta fyra kärnor sköta fysiken medan de andra tar ljud och bild respektive fienders AI. Den självständiga grafikprocessorn sköter all grafik.

Källor: gamespot.com, idg.com, playstation.com, nintendo.com, xbox360.com, idg.se