image/svg+xml Ta mig upp

Stolt fanboy som jag är

Alla ni som läser detta är antagligen någon sorts fanboy, oavsett om det är Sony -, Microsoft – eller Nintendofanboy. Eller självklart så är ju inte du en fanboy, nej inte du heller som sitter där borta och skriker att Xbox är bäst vad de andra än säger och nej inte du där borta heller, som sitter och dräglar över hur snygg och allmänt sexig du tycker din Playstation 2 är. Det är ju helt enkelt så att just din konsol är bäst och så enkelt är det, alla andra som inte håller med dig har fel. Det här är helt naturligt, ni behöver inte skämmas över det, det är nog snarare tvärtom, om du inte är en fanboy så borde du nästan skämmas, men hur många personer finns det som inte är det minsta fanboy?

Jag är en sådan där äcklig sliskig Nintendofanboy, det har jag jämnt varit och jag kommer alltid vara, skulle jag tro. Detta har nog med att göra att jag helt enkelt är en av dem som började min ”spelkarriär” med ett Nintendo 8-bitar. Men jag har varit värre än vad jag är nu, det kan flera av mina kompisar vittna om. Det var nästan så att jag var tvungen att gå och bikta mig hos Shigeru Miyamoto varje gång jag hade rört en Playstation kontroll. Jag blev spyfärdig av allt som hade med Playstation och Sega (om man bortser från Sonic) att göra. Nu på sistone har jag som sagt bättrat mig, jag har till och med gått så långt att jag köpte en Playstation 2 för två år sedan och har för tillfället min kompis Xbox hemma hos mig. Jag inser, om än motvilligt, att Xbox faktiskt har bättre prestanda och att Playstation 2 har ett bättre spelutbud än Gamecube. Fast lagom är ju alltid bäst och Gamecube har ju faktiskt näst bästa prestanda och näst bäst spelutbud, precis lagom.

En typisk fanboy är en tv-spelande kille som äger alla konsoler från just det företaget och denne kan komma på de mest värdelösa anledningarna till att hata en konsol. Under mina 16 år så har jag hört och framförallt läst en hel del anledningar att hata en konsol från sådana, den ena är värre än den andra. ”Xbox är inte bra för att Microsoft har gjort den och Microsoft beter sig moraliskt fel på marknaden”, ”Gamecube är en barnkonsol” och ”Playstation 2 låter så mycket”. Om vi börjar med det första, vad har det med att göra hur bra Xbox är? Barnkonsol? Bara för att det finns färre first person spel till Gamecube än till andra konsoler eller? För att det finns titlar med intuitivt tänkande? Spel med lite gulliggrafik gör det dem till barnspel? Och det sista som jag hade hört då, man tänker ju inte ens på att den låter ju! Alla dessa tre anledningar som jag har hört kommer alla lika uppenbart från några som inte är objektiv, typiska fanboys med andra ord.

Final Fantasy var det som till slut botade mig från min ”fanboysism”, det var det som till slut fick mig att låna Playstation med FFVII av min kompis och till slut köpa ett Playstation 2. Men inte ens Final Fantasy kunde bota mig helt, jag lider fortfarande av att favorisera Nintendo, det är i för sig kanske just för att de är bäst. Nu har jag dock vetskapen om problemet och det är det första steget för att kanske kunna bli en av de få som inte är fanboys, om jag ens vill det. För att vara en fanboy är nämligen nästan som att vara kär, du föredrar konsol framför alla andra konsoler, och du försvarar konsolen direkt när någon anklagar denne för något. Jag vet inte om jag vill vara bland de få som inte är kär i någon i en värld fylld med kärlek.