Final Fantasy IX, över atlanten

Final Fantasy IX - Vivi Ornitier Final Fantasy IX - Zidane Tribal

Final Fantasy IX - logon

Nu så är grabbarna på SquareSoft i full gång med att översätta Final Fantasy IX till engelska och det blir ett jäkla jobb med att översätta all Japansk text på fyra skivor. Sedan så är det Japanerna själva som översätter allt och några få gramatiska fel och meningsfel kan man säkert hitta i det färdiga spelet. Ta bara och spel som Xenogears, Final Fantasy 7 & 8 med flera, de har alla ett antal fel i översättningen men de är alla fantastiska spel så vem bryrs sig, egentligen?

När de sedan är preliminärt klara med spelet den 14:e November detta år så kommer spelet att skeppas över till USA och efter att ha konverterat NTSC formatet (japans och amerikas tv-system, har med upplösningen, alltså antal bildpunkter, att göra) till PAL så att vi europeer kan avnjuta denna kommande klassiker.

Final Fantasy IX - Ett stort luftskepp Spelet slog förboknings rekord och säljrekord de första veckorna och spelet förväntas att säljas i fler exemplar än Final Fantasy 8 hela 6 miljoner. Och snart så börjar nog de flesta svenska spelbutiker och spel postorderförlag och spelsiter att ta upp förbeställningar på detta spel. Och att sätta realism före handling och känsla som de gjorde FF8 har nu blivit tvärtom men utan att förlora den otroligt vackra grafiken.

De bilder jag sett av FF9 ser mycket lovande ut, spelet är grafiskt sett minst i klass med FF8 men med en starkare story och lite mer avancerat och samtidigt roligare. Rollpersonerna liknar inte dem i FF7 som rollpersonerna i FF8 gjorde, utan de är mer eller mindre nyskapande för Final Fantasy serien. Huvudpersonen Final Fantasy IX - Vivi, Zidane och Adelbert Steiner Zidane Tribal är en tjuv och han får sedan sällskap av en misslyckad magiker, en prinsessa och hennes livvakt och en konstig kock med flera. Ni som har spelat Final Fantasy 6 (eller Final Fantasy 3 som det heter i Europa och USA) på SNES (eller på Playstation i Final Fantasy Anthology) kommer att se likheter. Squaresoft har gått tillbaka till en industriell tidsålder i historian istället för FF8 framtids historia med Esthar och annan högteknologi. Och i de första fyra spelen, där tre av dem släpptes till NES och det fjärde till SNES (bara det första kom till NES i europa och USA och det fjärde blev Final Fantasy 2 till SNES i Europa och USA) så kretsade storyn runt ett antal stenar som behövs för att upprätthålla världsordningen och naturligtvis så kommer nån och tar dem.

Mer om storyn vill jag inte skriva om eller ta reda på själv, det skulle vara att förstöra en del av nöjet med att helt ovetandes ge sig in i ett nytt spel. Men för några dagar sedan så släpptes en singel i Japan med låten “Melodies of Life” där Emiko Shiratori sjunger. Jag har lyssnat på cirka en minuts demo av låten och den låter precis som en sån där Final Fantasy melodi, rofylld, fantiserande och lite magisk. Kolla på sitens Download sidor för att där plocka hem samma en minuts snutt av låten.

–Bilder—
Framsidan på Final Fantasy IX singelns fodral 8,2 kb
Baksidan på Final Fantasy IX singelns fodral 10,7 kb
Framsidan på Final Fantasy IX singelns skiva 14,0 kb